"Testament pentru Fuego" - un manunchi de versuri si trairi intense...


"Testament pentru Fuego" - un manunchi de versuri si trairi intense...

Colaborarea dintre Paul Surugiu si maestrul Grigore Vieru, poetul ales al neamului romanesc, "cel aplecat peste marginea lumii, pentru care niciun drum nu era prea lung pentru a fi unde sporeste taina", cel pe care Creatorul nu l-a inzestrat cu talent, ci cu o urma de dumnezeire, a fost probabil, momentul in care Fuego si-a gasit cu adevarat identitatea artistica si a constientizat ca el si opera lui nu ii mai apartin, iar pentru aceasta trebuie sa aduca jertfa pe altarul dragostei.
Intr-o lume zbuciumata de tot felul de contradictii, urmarind in permanenta idealurile existentiale si ignorand furtuna din desert, in drumul spre limanul implinirii interioare, dintr-un imens si nestins dor de Grigore Vieru, Paul a adunat intreaga comoara, de cantec si poezie, de vers pasionant si idei ce incendiaza constant constiinta, intr-un volum intitulat sugestiv
"Testament pentru Fuego".
Cu o grafica cum rar intalnim si cu o prefata emotionanta semnata de acad. Nicolae Dabija, realizat sub egida Asociatiei Culturale "Regal D'Art", inaugurand astfel colectia "Regal de poezie", acest veritabil album de arta, dedicat atat bibliofililor, cat si tuturor celor care simt si cred ca muzica si poezia reprezinta fundamentul romanului, devoaleaza marginile absolute ale unei lucrari de exceptie despre un poet genial si un artist ce se topeste in melancolia reverberatiilor sale.
"Testament pentru Fuego" reprezinta un manunchi de versuri si trairi intense, cu atingeri de genialitate, care nu doar ca transmite si promoveaza opera lui Grigore Vieru, dar si inradacineaza viziunea ca relatia dintre cei doi a reprezentat un moment de intensitate extrema, un nou inceput si un sfarsit complet.
Volumul cuprinde poemele lui Grigore Vieru (majoritatea needitate pana in prezent), din ultimele clipe de jertfa pentru creatie, dedicate cu noblete si sinceritate celui care i-a descoperit, asimilat si apoi impartasit, cel mai elocvent, atingerea de geniu si pe care il considera ca si fiul sau, Paul Surugiu.
"Testament pentru Fuego" imortalizeaza clipa in soapte si taceri si va ofera momente de refugiu in duminici ale cuvintelor, de inaltare spirituala spre omenie si frumos, adevar si intelepciune, cumsecadenie si demnitate, armonie si sacru.
Si pe aceasta cale, Paul Surugiu si Asociatia Culturala "Regal D'Art" aduc calde multumiri distinsei doamne Raisa Vieru - sotia poetului si fiilor - Teodor si Calin, care pe tot parcursul realizarii volumului, si-au manifestat generozitatea si disponibilitatea, sprijinind acest proiect si implicandu-se activ, nutrind speranta ca versul si cantul vierian vor dainui in constiinta neamului romanesc.
Aleasa pretuire si tuturor celor care au facut posibila aparitia "Testamentului pentru Fuego", demonstrand prin solidaritatea lor, ca "in acest veac ce se intuneca pana-n cuvinte, mai e tihna pentru poezie, sa ne alunge indoiala si temerile, sa ne stearga lacrimile...", pentru ca... "ce-am fi noi, ce-ar fi timpul fara poezie?".
 In premiera, Fuego a prezentat acest volum in cadrul Galei Premiilor "Confidential", difuzata de postul Antena 2, pe data de 7 octombrie a.c., iar lansarea sa oficiala a avut loc la Palatul National "Nicolae Sulac" din Chisinau, pe 9 si 10 octombrie, in cadrul concertelor aniversare sustinute de artist si unite sub cupola... destinului.
Cu aceasta ocazie, Fuego a daruit Presedintelui Nicolae Timofti, un exemplar al cartii, intr-o forma speciala, intr-o cutie deosebita, din piele, executata ireprosabil, alaturi de o medalie realizata de Monetaria Statului, pe care este inscriptionat epitaful poetului: "Sunt iarba, mai simplu nu pot fi!".
Pe 24 octombrie, Paul Surugiu va fi prezent la Iasi pentru lansarea volumului "Testament pentru Fuego", in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru", care-si va deschide portile cu o serie de manifestari ce vor avea loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde vor fi prezente nume importante ale culturii de pe cele doua maluri ale Prutului. In aceeasi zi, Fuego va sustine si un recital in cadrul spectacolului omagial
"Taina care ma apara".


Fuego's Blog, 21 octombrie 2012
Acest material constituie obiect al dreptului de autor, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Preluarea sa si publicarea fara acordul autorului este interzisa.
Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template