Colaborarea dintre Fuego si Doina Levintza


Stralucirea eterna a unui simbol artistic - Doina Levintza

Intr-un haos continuu, intr-o deriva morala in care constiinta si spiritul nu mai sunt incendiate de valori perene, arta a devenit lipsită de substanta, dar totusi, e singura care, prin imensitatea inovatiei, decongestioneaza firea, lumea si implicit, societatea.
Un univers fascinant, un muzeu de creatie, o emisfera contrastanta si duala, dar unitara, intre arta si viziune, intre mit valabil si spectacol, intre liman boem si expresii ludice. Aceasta e lumea Doinei Levintza, cea care acorda sens primordial artei, in toata splendoarea ei, redandu-i unilateral esenta si stralucirea.
Doina Levintza descopera puritatea in cele mai claustrate nuante, combinand astfel, in mai toată activitatea, doua principii existentiale in dezvoltarea unui artist: armonizarea cu insemnatatea creatiei si transfigurarea acesteia in opera spectaculoasa ce defileaza pe un catwalk imaginar, plastic, definit in genere, de eleganta, stil, genialitate, dar si constientizarea ca arta in sine, desi accesibila in faza incipienta, trebuie sa isi pastreze misterul.
Cu o activitate de peste 30 de ani, Doina Levintza este, in primul rand, cel mai veridic, durabil si impunator brand al modei romanesti, un brand care a transgresat bariera frivola a industriei si a pus noutatea pe un piedestal meritoriu.
 Pe parcursul activitatii sale, a colaborat cu nume importante, a dezvoltat concepte progresiste, minimaliste, simbolice pentru moda, teatru, televiziune, film. La baza scenograf, Doina Levintza reinventeaza notiunile cu fiecare creatie, intr-un ritm fascinant, cu noi si noi valente.
"Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor", titlu conferit de Ambasada Frantei la Bucuresti, designerul si-a legat, intr-o cununa inspirationala, numele, de cele mai rafinate spectacole de teatru, primind numeroase premii UNITER pentru asta, dar si de artisti.
 Iar ultimul sau proiect, cea mai recenta colaborare o reprezinta legatura dintre ea si artistul Fuego. Cu bun gust, cu o pata aristocrata, Doina Levintza a creat pentru Fuego o serie exclusivista de tinute avangardiste, din materiale pretioase, cu broderii si imprimeuri complexe.
Colaborarea si-a primit si prima recunoastere. Pe scena Palatului National din Chisinau, acolo unde Fuego a aparut in vestimentatiile concepute de creatoare si unde a atras aprecierea pentru stil, manopera, expresivitate si viziune in conceperea crochiurilor si finalitatea figurii, peisajului, tinutei.
 Totodata, Doina Levintza va crea costume si pentru spectacolul lui Fuego, din 16 noiembrie, de la Sala Palatului din Bucuresti, acolo unde imbinarea dintre muzica si culoare, dintre forma si continut, va fi solubila, descifrabila in cel mai tainic si criptat mod.
Doina Levintza este un destin inchinat artei, pe care o renaste, pentru care traieste si arde, modest, fara epatari si expuneri excesive si inutile. Legatura dezvoltata intre ea si Fuego, spiritul creator fundamenteaza o relatie tainica bazata pe profesionalism si visare, pe obiectivitate si simtiri artistice ingenue.
Fantezia muzicala, nostalgia durabila, create de Fuego pe scena, in cant, grai si vers de dor, completate de unitatea inspirationala si romantismul Doinei Levintza, nu fac decat sa imbogateasca si sa completeze pe deplin actul artistic al celui ce e un tremur eclectic de nota pe o partitura imperfecta.
De asemenea, creatoarea este cea care va realiza conceptul si tinutele pentru concertele din cadrul turneului de colinde al lui Fuego - "Emotie de decembrie", care va debuta in acest an pe 8 decembrie. Ideile si vestimentatiile faurite atat de armonios de Doina Levintza pentru Fuego, vor incanta prin simplitate, stil si un strop excentric de avangardism.
In premiera pentru fanii săi, Fuego va realiza un shooting foto special, in care va prezenta o parte din tinutele create de Doina Levintza, intr- un cadru impunator prin eleganta si istorie.
Asociatia Culturala "REGAL D'ART"
17 octombrie 2012
Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template