9 - 10 octombrie - "DESTIN": Ce seri minunate - concerte Fuego la Chisinau, cu casa inchisa

Ce seri minunate - concerte Fuego la Chisinau,
cu casa inchisa


Atunci cand vibratia cantului si jocului cuprind firea umana, cand zambetul si bucuria insuflate de muzica se contopesc minutios intr-un decor amplu, sufletul e una cu nota, cu sunetul, unite fiind toate intr-o emotie comuna.
Emotia a acaparat intreaga sala a Palatului National "Nicolae Sulac" din Chisinau, in cele doua seri de concert sustinute de catre artistul care e una cu simtirea si visarea, artistul pentru care destinul a faurit o misiune sublima, aceea de a inmiresma ratiunea cu vocea sa parfumata, FUEGO.
 Pe 9 si pe 10 octombrie, Fuego a sarbatorit 10 ani de cantec pe scena basarabeana, alaturi de publicul din Republica Moldova, oferindu-i acestuia, in doze rafinate, emotii intense, clipe unice de arta si un dor necuprins de imensitatea aplauzelor sincere.
Atat in prima seara, cat si in cea de a doua, spectacolele s-au desfasurat cu casa inchisa, iar sala, plina doldora de sentimente si de dragostea pentru o flacara ritmata, a primit toata emotia transmisa de Fuego.
Un regal de muzica si poezie, o incantare scanteietoare, un concept fundamentat si momente ce nu pot fi descrise decat la superlativ.
 Structurate in doua parti, spectacolele au urmat un fir narativ duios, pornind de la acorduri fine de muzica usoara, ajungand la cadentele perfecte ale pianului, iar mai apoi la ritmul alert al acordeonului si al sunetelor populare imbogatite de vocea lui Fuego si de maiestria si virtuozitatea fratilor Advahov si ale lui Nicolae Botgros.
 O adevarata desfasurare de forte a fost totul, iar viziunea plasata intr-un cadru romantic, a determinat publicul sa se ridice, sa aplaude, sa cante si sa danseze. Fuego a schimbat o multitudine de costume spectaculoase, aranjate simetric intr-o panoplie sonora realizata in exclusivitate pentru el de catre designerul Doina Levintza.
 Duetele induiosatoare cu Anisoara Puica, Zenaida Julea, Maria Stoianov, Olga Ciolacu, au transmis, pe langa gratie si amploare daruita iubirii, si o stare de romantism exacerbat, iar prezenta Anei Barbu alaturi de Fuego a fost, probabil, momentul in care feminitatea s-a contopit cu puterea, iar glasurile au murmurat dragostea pentru cantec si  pentru publicul care a trait la unison cu Fuego, imensitatea dorului si a trairilor, coplesindu-l cu aplauze.
 Surprizele nu au lipsit din cadrul concertelor. De la momente pasionale de tango argentinian pe acorduri de Gotan Project, pana la un trio de exceptie intre Fuego, Yan Raiburg si Ion Suruceanu.
 Si poate cea mai neasteptata surpriza a fost pana de curent din cea de a doua seara, moment care nu a facut decat sa intensifice bucuria celor prezenti de a vedea artistul sufletului lor, care a gestionat situatia prin improvizatie, cu cantec si umor, cu voce suava si indeajuns de puternica incat sa electrizeze pe intuneric, in umbra si taina, la lumina telefoanelor, inimi. In acest moment colegii au fost alaturi si au venit sa il sustina.
 Momentul dedicat maestrului Grigore Vieru, cel caruia Fuego i-a fost ca un fiu a plasat intreaga manifestare artistica intr-o zona care deborda prin surasul emotiilor si prin imaginea anamorfica trezita de incandescenta versurilor si incendierea simtirii de catre pleiada de sentimente nascute in sala.
Un real succes au fost aceste sarbatori.
 Prieteni dragi i-au fost alaturi lui Fuego, iar publicul din Basarabia a revendicat filonul sau si a aratat din nou, nefiind neaparat nevoie de o astfel de confirmare, ca Fuego este artistul poporului, atat la propriu, prin distinctia primita joi din partea presedintelui Nicolae Timofti, dar si la figurat, prin lacrima de dor inaltata de cei ce il asculta si il iubesc catre arta si catre glasul sau presarat cu miresme de alinare si amor.
Iar publicul il va astepta in continuare, la fel de deschis, cu aceeasi multitudine de daruri emotionante, pe care le va oferi si la Bucuresti, pe 16 noiembrie, pe scena Salii Palatului.
 Doua seri minunate, doua picaturi si-un murmur in visarea sperantelor. Acestea au fost spectacolele lui Fuego de la Chisinau. Un proiect ambitios, realizat cu profesionalism si cu o sinceritate ingenua, prin care a transmis din nou, o parte din sufletul sau.
Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template