FUEGO - interviu acordat în exclusivitate pentru Moldpres

Fuego: "În Basarabia, au existat întotdeauna şi există artişti de excepţie..."
Pe 9 şi 10 octombrie, Fuego, interpret din România, căruia i s-a decernat recent titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, a susţinut două concerte la Palatul Naţional "Nicolae Sulac" din Chişinău. Aceste evenimente vin să marcheze un deceniu de evoluţie a interpretului pe scena basarabeană.

Moldpres: Dacă ai privi cu un ochi critic, cum ţi s-au părut cele două spectacole susţinute pe scena Palatului Naţional "Nicolae Sulac" deunăzi?
Fuego: Atât în prima seară, cât şi în cea de-a doua, spectacolele s-au desfăşurat cu casa închisă. Un regal de muzică şi poezie, o încântare scânteietoare, un concept fundamentat şi momente ce nu pot fi descrise decât la superlativ. Structurate în două părţi, spectacolele au urmat un fir narativ duios, pornind de la acorduri fine de muzică uşoară, ajungând la cadenţele perfecte ale pianului, iar mai apoi, la ritmul alert al acordeonului şi al sunetelor de muzică populară, îmbogăţite de măiestria şi virtuozitatea fraţilor Advahov şi a lui Nicolae Botgros. Toate acestea au determinat sala să se ridice în picioare, să aplaude, să cânte şi să danseze. La concerte, am schimbat o multitudine de costume spectaculoase, create în exclusivitate pentru mine de către designerul Doina Levintza.
 Moldpres: În ţară, te simţi în largul tău în duet cu diferiţi monştri sacri ai muzicii uşoare şi populare româneşti. Cu cine dintre basarabeni ţi-a plăcut să te produci în scenă şi ai mai vrea să cânţi?
Fuego: Aş menţiona duetele înduioşătoare cu Anişoara Puică, Zinaida Julea, Olga Ciolacu, Maria Stoianov, care au transmis, pe lângă graţie, şi amploarea dăruită iubirii şi o stare de romantism, iar prezenţa Anei Barbu a fost, probabil, momentul în care feminitatea s-a contopit cu puterea. Surprizele nu au lipsit din cadrul concertelor: de la momente pasionale de tango argentinian, pe acorduri de Gotan Project, până la un trio de excepţie între mine, Yan Raiburg şi Ion Suruceanu. În Basarabia, au existat întotdeauna şi există artişti de excepţie.
Moldpres: Ştiu că ai o dragoste nemărginită pentru versurile lui Grigore Vieru, multe dintre care sunt şlagăre pe care le interpretezi cu suflet, cu dăruire...
Fuego: Da, momentul dedicat maestrului Grigore Vieru, cel căruia i-am fost ca un fiu, a plasat întreaga manifestare artistică într-o zonă care deborda prin surâsul emoţiilor şi prin imaginea anamorfică, trezită de incandescenţa versurilor şi incendierea simţirii de către pleiada de sentimente născute în sală.
 Moldpres: Fuego, felicitări din partea admiratorilor, inclusiv din partea Agenţiei, pentru titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, conferit printr-un Decret semnat de Preşedintele Nicolae Timofti.
Fuego: Publicul din Basarabia a arătat din nou, nefiind neapărat nevoie de o astfel de confirmare, că sunt artistul poporului, atât la propriu, prin distincţia primită din partea Preşedintelui Nicolae Timofti, cât şi la figurat, prin lacrima de dor înălţată de cei care mă ascultă şi mă iubesc.
Moldpres: Care este următorul concert pe care îl aştepţi cu drag?
Fuego: Două seri minunate, două picături şi un murmur în visarea speranţelor au fost pentru mine aceste două spectacole de la Chişinău, în cadrul cărora am transmis din nou o parte din sufletul meu. Sper că publicul mă va aştepta în continuare, la fel de deschis, cu aceeaşi multitudine de daruri emoţionante, şi în cadrul concertului pe care îl voi oferi la Bucureşti, pe 16 noiembrie, pe scena Sălii Palatului.

Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template