Eterne primaveri... oferite-n dar iesenilor

O singura simtire,
"O lacrima de cantec"... 

Nu foarte des le este dat iesenilor sa fie martori ai unui act de cultura de amploare, asa cum a fost concertul extraordinar pe care Fuego l-a sustinut in seara zilei de luni, 25 martie a.c., pe scena Teatrului National "Vasile Alecsandri", in cadrul turneului national de primavara, sugestiv intitulat "O lacrima de cantec". 
Despre impresionantul edificiu in care s-a desfasurat acest eveniment, multe lucruri nu ar fi de spus. E de-ajuns sa-i treci pragul macar o data, pentru ca apoi sa-ti doresti sa revii acolo cat mai curand.
 Poate doar sa amintim faptul ca este o veritabila bijuterie arhitectonica si, totodata, una dintre cele mai prestigioase institutii de acest gen din tara, un loc atat de special pentru orasul celor sapte coline, dar si un punct de referinta al culturii romanesti in ansamblul sau.
 Nu in zadar se afirma faptul ca: "Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi este trezorierul unui trecut care obliga la reverenta si gestionarul unui prezent aflat intr-o perpetua combustie, prezent conectat la abundenta si diversitatea reperelor culturale. Chiar daca mai "departe de lumea dezlantuita" a teatrelor din miezul bucurestean al evenimentelor, Nationalul iesean reuseste sa fie la inaltimea standardului impus de acest titlu de noblete, conturandu-si profilul si personalitatea artistica prin raportarea la dezideratul valoric." Reintrat de curand in circuitul cultural, dupa ani buni in care s-a lucrat la reabilitarea sa, Teatrul "V. Alecsandri" isi deschide larg portile, de fiecare data, pentru a gazdui reprezentatii alese, sustinute de mari nume ale artei romanesti si universale.
 Iata ca si Fuego a ales aceasta locatie de exceptie pentru a va da intalnire la inceput de primavara, intr-o seara de neuitat pentru cei aproximativ 1000 de spectatori care au umplut pana la refuz Sala Mare.
De altfel, trebuie sa precizam ca artistul s-a mai aflat pe scena Nationalului, in urma cu ani buni, in luna noiembrie a lui 2005, atunci cand i-a incantat pe ieseni, alaturi de doamna Irina Loghin, in doua spectacole care s-au jucat, ca si acum, cu casa inchisa.
 Lansarea dublului CD "O lacrima de cantec" a reprezentat punctul de pornire al acestui periplu ce s-a desfasurat pe parcursul a mai bine de doua ore si care a cuprins premiere muzicale de pe noul material discografic, dar si slagarele atat de indragite, fredonate si indelung aplaudate de spectatorii de toate varstele.
 Emotii traite la intensitate maxima, lacrimi, zambete si amintiri nepretuite... toate si-au aflat rostul intr-o seara tainica a povestilor de iubire, alaturi de artistul daruit cu har. Artistul care a reusit sa topeasca si cele din urma rataciri ale iernii ce se incapataneaza inca sa nu ne paraseasca, a reusit ca in sufletele prafuite de vanturi reci si apasate de griji, sa sadeasca vise, duioase primaveri, trairi profunde.
Si pentru ca femeia este eterna primavara a vietii si insusi surasul infinitului, spectacolul i-a fost special dedicat, sensibilitatea si emotia unindu-se intr-o singura simtire, intr-o... "lacrima de cantec".
 Caldura cu care l-au intampinat iubitorii de frumos, de arta pura si dornici sa ia parte la spectacole de asemenea anvergura, cuvintele frumoase ce i-au fost adresate, aplauzele frenetice, nenumaratele buchete de flori primite, micile atentii cu care admiratorii l-au inconjurat, toate acestea l-au coplesit pe Fuego, l-au emotionat si cu siguranta in mintea si in sufletul sau, vor ramane momente de neuitat. Este un artist dorit cu ardoare la Iasi si nu multi sunt cei care se pot lauda si bucura de un asemenea privilegiu.
Si de aceasta data, iesenii i-au demonstrat ca... "Inc-o data, iar si iara,/ A iubi e primavara...", ca la Iasi, iubirea chiar... infloreste primavara, in ciuda frigului si-a ninsorii de afara, si ca Paul Surugiu nu greseste cand afirma ca revine mereu, aici, alaturi de dragul sau public, prieteni ori simpli admiratori, la fel ca-n mijlocul unei mari familii.
Lucru de la sine inteles deja de atatia ani, seara s-a incheiat cu nelipsita sesiune de autografe si fotografii.
 Si cum tot ce e frumos se sfarseste mult prea repede, fascinati de impresionantul concert, de intalnirea cu indragitul artist si band-ul sau (Marius Cristi Popa, Robert Caloian si Gabriel Solomon), spectatorii au parasit cu o urma de regret grandiosul Teatru, dar il asteapta pe Fuego din nou in mijlocul lor, cu inimile deschise, spre finele anului, cu turneul de colinde.
Fuego's Blog
Iasi, 26 martie 2013

Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template