"DESTIN" - Concerte FUEGO la Chisinau


Concerte extraordinare aniversare la Palatul National "Nicolae Sulac"
"DESTIN"
Regal de muzica si poezie

Calde multumiri Companiei "TeleRadio-Moldova" pentru profesionalismul dovedit prin inregistrarea impecabila a acestor concerte si persoanei care ne-a facilitat posibilitatea de a le oferi in exclusivitate, cu bucurie, acum, la finele unui an incarcat de evenimente pentru noi si Fuego, tuturor admiratorilor sai, prin intermediul blogului nostru...

"S-au intalnit la mijloc de drum, porniti parca de la nasterea fiecaruia, unul in intampinarea celuilalt, acolo unde s-a intalnit poezia cu muzica, pentru ca aceasta sa devina o singura Respiratie, un singur Cantec, un singur Dor..." (Nicolae Dabija)

Asa a inceput colaborarea dintre Paul Surugiu – Fuego si Maestrul Grigore Vieru, in urma cu cativa ani, intr-o perioada in care artistul era deja bine-cunoscut pe scenele din Basarabia.
Nu mai putin de 10 ani s-au implinit in 2012, de cand Fuego tot trece Prutul, oferind, din prea plinul sufletului sau, dragostea nemarginita si minunatele melodii, publicului basarabean.

"Imbratisandu-l pe Vieru, Fuego a imbratisat Basarabia, cea care, dupa plecarea Poetului la stele, l-a infiat, la randu-i, cu tot cu cantecele sale, in care ea isi regaseste tot mai mult sufletul, in toata larghetea si plinatatea, asa cum i l-a daruit Dumnezeu..." (Nicolae Dabija)

In numeroase randuri, artistul a recunoscut ca iubeste "Basarabia, cu oamenii ei buni, generosi, sufletisti..." si ca, ajungand pe aceste meleaguri, intotdeauna s-a simtit ca in mijlocul familiei: "Cand trec Prutul in Basarabia, mi se pare ca trec pragul casei mele, ca inima mea ajunge,
de prin lungi strainatati, acasa". Este unul dintre motivele pentru care, cu cea mai mare daruire si cu o deosebita placere, raspunde nenumaratelor invitatii de a canta aici, intrucat, marturisea Fuego: "Resimt dragostea de tara, succesul si fericirea cea mai implinita in batrana, magnifica Basarabie..."
In ziua de azi, putini sunt artistii care, cu atata sinceritate si caldura, isi recunosc dragostea neconditionata, totala si statornica pentru Basarabia. Nu in zadar s-a spus ca "inima lui Fuego locuieste in Basarabia" (Aurel V. Zgheran).
"Trec Prutul, de fiecare data, pentru a darui basarabenilor ceea ce am eu mai drag si inaltator: cantecul..." – acesta este crezul pastrat cu sfintenie in adancul sufletului sau, cu care artistul trece granita de fiecare data.
Asa s-a intamplat si la inceputul unui octombrie linistit, cu parfum de toamna calda, atunci cand sala Palatului National "Nicolae Sulac" din Chisinau a fost cuprinsa de emotia pura a intalnirii dintre vers si cantec.
Cariera artistica a lui Fuego a cunoscut unul dintre punctele sale culminante, in serile de 9 si 10 octombrie a.c., cand, ore in sir, in prezenta a aproximativ 5000 de spectatori, intr-o atmosfera incendiara de-a dreptul, artistul si-a vazut dus la bun sfarsit, unul dintre cele mai ambitioase, arzatoare si marete proiecte ale sale: sarbatorirea celor 10 ani de cand revine mereu, cu drag, pe scenele Basarabiei.
Admirabil rezultat al colaborarii armonioase cu instrumentisti de renume: formatia ProBachus, Orchestra Nationala de Muzica Populara "Lautarii", sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, Orchestra Municipala a Primariei Chisinau, condusa de fratii Vasile si Vitalie Advahov, carora li s-au alaturat cativa dintre cei mai indragiti interpreti din Basarabia (Olga Ciolacu, Anisoara Puica, Ian Raiburg, Ion Suruceanu, Ana Barbu, Maria Stoianov, Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Igor Cuciuc, Lidia Bejenaru, Adriana Ochisanu, Nicolae si Isidor Glib) si invitata speciala din Romania, Mioara Velicu, cele doua concerte aniversare, reunite sub genericul "Destin – 10 ani de cantec pe scena din Republica Moldova", au insemnat momente unice, de o aleasa vibratie sufleteasca.

O data in plus, succesul sau a fost incontestabil, Fuego croindu-si cu usurinta drum spre sufletele celor veniti sa-l vada si sa-l asculte, reusind sa le cucereasca inimile prin talentul sau, prin modestia si sinceritatea debordante ce-l caracterizeaza, prin impecabila prezenta scenica si puternica incarcatura emotionala pe care o transmite cu atata profesionalism.
Tot efortul depus in pregatirea acestui eveniment de amploare si-a gasit implinirea in regalul de muzica si poezie care s-a desfasurat cu casa inchisa, intr-o incantare scanteietoare, intr-un concept fundamentat si clipe care nu pot fi redate decat prin cuvinte la superlativ.

Structurate in doua parti, concertele au urmat un fir narativ duios, pornind de la acorduri fine de muzica usoara, ajungand la cadentele perfecte ale pianului, iar mai apoi la ritmul alert al acordeonului si al sunetelor populare imbogatite de vocea lui Fuego si de maiestria si virtuozitatea fratilor Advahov si ale lui Nicolae Botgros.
Prin farmecul sau personal a dominat scena cu o incredibila expresivitate, inaltand cu pasiune, har si sensibilitate, pod de cantece peste Prut.
De remarcat nenumaratele surprize pe care artistul le-a oferit publicului sau, aici impunandu-se a aminti mai ales vestimentatia spectaculoasa, impresionanta, realizata in exclusivitate de creatoarea Doina Levintza si duetele de exceptie cu fiecare dintre interpretii invitati, prieteni si
colaboratori dragi sufletului sau.
Sali pline, spectatori coplesiti pana la lacrimi de grandoarea momentului, imense si nenumarate buchete de flori, aplauze nesfarsite... toate acestea au creionat din nou ceea ce cu totii stiam: Basarabia il iubeste si-l apreciaza pe Fuego, il respecta si-i recunoaste deschis harul cu care Dumnezeu l-a inzestrat, orele de munca asidua pe altarul muzicii, daruirea pentru vers si cant, meritul de a fi cel care, prin tot ceea ce face, contribuie imens la unirea inimilor romanilor de pretutindeni.
Fuego se numara printre putinii artisti de o valoare incontestabila, a caror simpla aparitie pe scena ne face mai buni, mai calzi, mai generosi, mai intelepti si, inainte de toate, mandri de ceea ce suntem. Intreaga sa existenta, daruita cu o dragoste imensa publicului, este semn al faptului ca locul sau in cartea de aur a muzicii nu poate fi niciodata ocupat de altcineva, pentru ca "legendele nu se sting niciodata, doar se rescriu cu literele vesniciei, in lumea de la marginea timpului".
Este greu, poate chiar imposibil sa ne inchipuim muzica fara tot ceea ce inseamna Fuego si suntem convinsi ca daca artistul nu ar fi existat, atunci cu siguranta am fi fost mai saraci, lipsiti de ceea ce e mai frumos, mai curat, mai nobil pe aceasta lume.
Fuego va ramane indragostit iremediabil de publicul din Basarabia, pe ale carei scene va reveni in permanenta cu aceeasi dragoste imensa, imbratisand-o si ducand mai departe, cu recunostinta si evlavie, cantul si versul mentorului sau, Poetul Grigore Vieru, demonstrand ca intr-adevar: "Poezia este un miracol pamantesc", iar "Muzica - un miracol ceresc". (Grigore Vieru)
Fuego's Blog
29 decembrie 2012
Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template