FUEGO - un nou "Disc de aur"


"Fuego - prezent peste tot, cucereşte tot şi toate..."

Dacă am vrea numai să semnalăm ce a mai făcut Paul Surugiu – Fuego în... ultimele trei luni, nu ne-ar ajunge o întreagă revistă. Pentru că el nu este doar prezent peste tot, ci cucereşte tot şi toate. Chiar şi cei mai sceptici jurnalişti recunosc că o ştire despre Fuego face audienţă, televiziunile îl contactează cu multă vreme înainte, pentru a fi sigure că îl vor găsi "liber şi în Bucureşti", măcar pentru câteva ore, iar publicul îl aşteaptă pretutindeni.
Fuego este, la ora actuală... "artistul care vinde toate biletele" oricărei săli, de oriunde, într-un timp record.
Artistul care joacă singur cu casa închisă...
Turnee, recitaluri şi spectacole de autor, evenimente cultural-artistice, premii şi trofee care au culminat în această primăvară cu "Premiul pentru Compoziţie" acordat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesele compuse de Jolt Kerestely: "Anii mei, flori de tei", "Covor de lacrimi", "Prinţesa mea" şi "De câte ori iubesc", pe versuri de Carmen Aldea Vlad, încă un "Disc de Aur" (pentru vânzările record ale albumului "O lacrimă de cântec") şi un alt loc I în clasamentul naţional radiofonic al lunii august - "Top Românesc" (cu piesa "Iubire" de Eugenia Carabut Andrieş)...
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai recente repere ale activităţii sale.
În această perioadă, Fuego se află pe scenă (la cererea publicului piteştean au fost programate noi spectacole) cu "Testament", în regia conf. univ. Adriana Piteşteanu, fosta sa profesoară.
O partitură unică, spectaculoasă, un omagiu închinat marelui poet Grigore Vieru, unde artistul le dă spectatorilor întâlnire cu poezia şi cu muzica. Spectacolul, care a fost inclus deja în repertoriul actualei stagiuni, reprezintă o reverenţă adusă culturii, limbii române, poeziei şi versului lui Grigore Vieru, cel care l-a privit pe Fuego ca pe propriul său fiu, dăruindu-i poeme ce au devenit şlagăre. 
"Deşi este o nouă ipostază pentru mine şi o altă înfăţişare, sunt convins că arta, muzica şi poezia ne vor duce către lumină,
către ceea ce tindem cu toţii să fim:
buni, primitori, darnici!",
spunea Paul Surugiu, care şi-a făcut astfel debutul ca actor dramatic pe scena Teatrului "Alexandru Davila" din Piteşti.
 Să nu uităm că anul trecut artistul a lansat volumul "Testament pentru Fuego", o ediţie de colecţie, cu o grafică excepţională, dedicată bibliofililor, care adună opera concepută de Grigore Vieru pentru Paul Surugiu.
Cartea editată şi lansată de Asociaţia Culturală "Regal d'Art", a fost distinsă la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău cu unul dintre cele mai importante premii, Trofeul "Arta Cărţii".
"Sunt onorat că am primit un astfel de premiu, cu atât mai mult cu cât el este destinat unui volum de cinste pentru memoria şi opera mentorului meu, nenea Grig, o lucrare de artă înnobilată cu poeme de lumină, un cântec pentru cei nesinguri, dezvăluind "Taina care mă apără", poezia muzicii şi muzica poeziei".
Anul trecut, la Festivalul Internaţional de Poezie "Grigore Vieru", ediţia a IV-a, artistul a primit "Premiul pentru cea mai sensibilă interpretare a versurilor maestrului Grigore Vieru".
În octombrie, recitalul susţinut cu ocazia celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară "Dan Spătaru", de la Medgidia, a ridicat publicul în picioare. Şi aşa a rămas timp de o jumătate de oră, până la final, cântând împreună cu el şi acompaniaţi de orchestra condusă de Ionel Tudor.
Dan Spătaru a fost, este şi va fi modelul său:
"Maestre, vă simt aici, cu noi, iar scena este mult prea mică pentru tot ce ne-aţi lăsat.
Şi ştiti de ce, pentru că de pe ea nici n-aţi plecat!".
Deloc întâmplător, după moartea marelui interpret, soţia acestuia, Sida, i-a oferit întreg repertoriul. La primăvară, Fuego va pleca într-un turneu naţional dedicat lui Dan Spătaru, care se va numi "Serenada mea".
Recent, lui Paul Surugiu, "Artist al Poporului" în Republica Moldova, i s-a decernat "Discul de Aur" de către Casa de discuri "Euromusic", pentru vânzările record ale albumului "O lacrimă de cântec", un dublu CD lansat în luna aprilie. Ar fi multe, foarte multe de povestit despre Fuego...
Că din cauza mulţimii care nu l-a mai lăsat să ajungă la scenă, a fost nevoit să cânte urcat pe un scaun, înconjurat de peste 1.000 de spectatori...
Că a organizat la Vălenii de Munte: "Fuego - Un cântec, un destin", un eveniment-simpozion-premieră, dedicat fanilor şi admiratorilor.
Sau că îşi continuă (de cinci ani!) emisiunea de succes "Familia Favorit" şi că lucrează la un nou videoclip (cel al piesei "Iubire"), pe care-l va filma la Chişinău, cu
regizorul Oleg Butnaru...
Şi, aşa cum ne-a obişnuit, Fuego pregăteşte turneul naţional de Sărbători - "Din lumina unui Crăciun", care va debuta pe 7 decembrie la Târgovişte, se va încheia pe 23 decembrie la Bucureşti (Palatul Naţional al Copiilor) şi va poposi anul acesta în 17 oraşe. Concertele vor avea o nouă prezentare, beneficiind de efecte speciale, montări şi scenografie spectaculoase, artistul pregătindu-le celor ce vor fi prezenţi şi un nou material discografic, ce va fi lansat cu această ocazie - albumul cu acelaşi nume, produs de Casa de Discuri "Euromusic".
Abia aşteptăm albumul de autor la care "trio-ul formidabil": Jolt Kerestely - Paul Surugiu - Carmen Aldea Vlad - lucrează de un an, un album de suflet, o bijuterie componistică şi interpretativă unicat.
"Mă simt onorat atunci când spun, cu umilă condescendenţă, că am colaborat atât de armonios şi că, din această unire a forţelor creatoare, se va naşte un album de autor sublim.O serie de cântece ample, piese ce au atingere de geniu şi urme de dramatism îmbinat cu sensibilitate.
Acest proiect grandios a confirmat, deşi nu era nevoie, că maestrul Jolt rămâne în continuare un colos al compoziţiei, un punct de referinţă pentru tot ceea ce reprezintă muzica românească. Cred în perenitatea creaţiei domniei sale, în rezonanţa între oamenii care simt la fel şi încearcă să facă lumea mai armonioasă, semănând lumina din noi."
Oana Georgescu
Sursa: "Actualitatea muzicală"
Nr. 10/2013
Share this article :
 
Copyright © 2012. Fuego - Paul Surugiu - un cantec, un destin... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template